moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Smaki (nie tylko) na wigilię

Pieczony dorsz z winegretem i kawiorem, ośmiorniczka i galaretka z jabłek – kucharze w wojskowych mundurach rozpoczęli już przygotowania do zawodów kulinarnych w Luksemburgu. Plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy WP, znalazł jednak czas, by podpowiedzieć czytelnikom „Polski Zbrojnej”, co ugotować na świąteczną ucztę.

Najlepsi kucharze w armii reprezentują Wojsko Polskie podczas konkursów kulinarnych, takich jak Olimpiada Kulinarna w Niemczech czy Puchar Świata w Luksemburgu. Mistrzowie smaku w mundurach mogą się pochwalić kilkoma brązowymi medalami, które przywieźli z Olimpiady Kulinarnej i Kulinarnego Pucharu Świata. Podczas ostatniego startu, na PŚ w Luksemburgu zdobyli wyróżnienie. Do miejsca na podium zabrakło im pół punktu. Żołnierze swój kulinarny talent prezentują przygotowując także posiłki podczas najważniejszych imprez państwowych w kraju i za granicą. W ubiegłym roku gotowali m.in. potrawy na wigilijne spotkanie prezydenta Andrzeja Dudy z żołnierzami. Dania serwowali dla ponad 1700 osób.

– Ten rok dla gastronomii jest szczególny i bardzo trudny. Przez pandemię nie możemy razem gotować i szkolić się. Nie przygotowujemy menu także na żadne wydarzenia państwowe – mówi plut. Piotr Welter, żołnierz batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych i jednocześnie kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy WP. Podoficer dołączył do reprezentacji 12 lat temu, a od dekady stoi na jej czele. – Z gotowaniem jest jak ze sportem, nie można go odłożyć na później i przeczekać pandemię. By nie wypaść z wprawy, gotujemy indywidualnie, spotykamy się na wirtualnych treningach, wymieniamy się recepturami, wspólnie opracowujemy nowe przepisy – podkreśla.

 

Podoficer zaznacza jednak, że choć na odległość, to reprezentacja kucharzy WP przygotowuje się już do startu w Kulinarnym Pucharze Świata, który w Luksemburgu odbędzie się w 2022 roku. – Podczas tych zawodów rywalizują reprezentacje kilkunastu państw, a poziom jest niezwykle wysoki. Trzeba wiedzieć, jak się tam zaprezentować. Potrawy serwowane w Luksemburgu odbiegają nieco od smaków, które znamy w Polsce – zauważa plut. Welter. Wyjaśnia, że bardziej cenione są smaki wytrawne, a nie słodkie. – Tam mięsa flambiruje się (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go – przyp. red.) koniakami, tymczasem w Polsce do flambirowania najczęściej używa się słodkich win – mówi. Przyznaje jednak, że zachodnich kucharzy urzekły niektóre tradycyjne, polskie potrawy, np. bigos czy pierogi z kapustą i grzybami.

Co będzie specjalnością polskiej reprezentacji podczas Pucharu Świata w 2022 roku? Na razie kucharze zbierają pomysły, analizują receptury i dobierają produkty. Zdradzają tylko, że chcą połączyć regionalne, polskie smaki ze światowymi trendami. – Czekamy na pierwszy wspólny trening. Będziemy przygotowywać ośmiornicę, galaretkę z jabłek, pieczonego dorsza z truflami, ciepłym winegretem i kawiorem – wymienia kapitan reprezentacji.

Natomiast czytelnikom „Polski Zbrojnej” plutonowy Welter radzi, by podczas tegorocznych świąt przypomnieć sobie rodzinne receptury i sięgnąć po klasyczne smaki. Na wigilijnym stole powinien się znaleźć barszcz czerwony na domowym zakwasie z uszkami albo zupa grzybowa lub rybna z wielu gatunków ryb morskich i słodkowodnych. Nie może także zabraknąć kapusty z grochem, klusek z makiem, pasztecików z nadzieniem z grzybów leśnych lub pierogów i kompotu z suszonych owoców. Kolejnym daniem może być ryba pieczona, np. karp z pieczarkami lub łosoś w ziołach, a także gołąbki z kapustą i grzybami. – Nie zapominajmy o słodkościach. Na święta przygotujmy rolady makowe, pierniki lub keksy – mówi plut. Welter. Podkreśla także, że każde danie można nieco zmodyfikować serwując nowe dodatki. Zwykły makowiec podany z sosem zyska na oryginalności, a z pewnością będzie pyszny. – Pamiętajmy, że dania będą lepiej smakowały, gdy zostaną podane na ładnej zastawie i trafią na stół przykryty pięknym obrusem – zaznacza.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: szer. Mateusz Buliński, kpt. Piotr Płuciennik

dodaj komentarz

komentarze


Wielka gra interesów
 
Zmiana warty w PKW Liban
Turecki most dla Krosnowic
Polacy łamią tajemnice Enigmy
Symulator w nowej odsłonie
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
Snowboardzistka z „armii mistrzów” najlepsza na stoku w Scuol
Co może Europa?
Siedząc na krawędzi
14 lutego Dniem Armii Krajowej
Biegający żandarm
Zmiany w prawie 2025
Less Foreign in a Foreign Country
Bez kawalerii wojny się nie wygrywa
Wojsko wraca do Gorzowa
Szef MON-u spotkał się z wojskowymi dyplomatami
NATO rozpoczyna nową operację na Bałtyku
Mistrzyni Uniwersjady z „armii mistrzów”
Wicepremier Kosianiak-Kamysz w Ramstein o pomocy dla Ukrainy
„Ferie z WOT” po raz siódmy
„Cel Wisła”, czyli ku starciu cywilizacji
Eurokorpus na czele grupy bojowej UE
Czworonożny żandarm w Paryżu
Wielofunkcyjna koparka dla saperów
Dziki zachód na wschodzie II RP
Turecki most nad Białą Lądecką
Bałtyk – kluczowy akwen dla NATO
Przetrwać z Feniksem
„Polska Zbrojna” dla Orkiestry
PGZ – kluczowy partner
Zrobić formę przed Kanadą
Żołnierze WOT-u z Wrocławia u kombatantów z Armii Krajowej
Arcelin – cud, który może się zdarzyć tylko raz
Co się zmieni w ustawie o obronie ojczyzny?
Na zagraniczne kursy razem z rodziną?
Ciężki BWP dla polskiego wojska
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
Rozgryźć Czarną Panterę
Statuetki Benemerenti przyznane po raz trzydziesty
Granice są po to, by je pokonywać
Rosja prowadzi przeciw Polsce wojnę informacyjną
Na nowy rok – dodatek stażowy po nowemu
Olympus in Paris
Atak na cyberpoligonie
Synteza, czyli cios w splot słoneczny Rzeszy
Z życzeniami na 105. urodziny powstańca warszawskiego!
Spotkanie Grupy E5 w Polsce
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Najtrudniej utrzymać się na szczycie
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
Z Jastrzębi w Żmije
Roboty w Fabryce Broni „Łucznik”
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Kluczowy partner
Żołnierze usuwają zniszczone przez wodę budynki
Umowa dla specjalistów z Grudziądza
Nowe łóżka dla szpitala w Libanie
Morze ruin, na których wyrosło życie
Minister wyznaczył szefa Inspektoratu Wsparcia
Okręty rakietowe po nowemu
Żołnierze górą w głosowaniu na sportowca 2024 roku
Polska w gotowości
Rosomaki i Piranie
Nie walczymy z powietrzem

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO