moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojsko od kuchni

Ile kilogramów karpia trzeba upiec, aby nakarmić batalion wojska? Kto lepi pierogi na żołnierską wigilię? Odpowiedzi na te pytania poznaliśmy w kuchni 10 Brygady Logistycznej w Opolu. Przy okazji podpatrzyliśmy, jak w jednostce przygotowywane są świąteczne potrawy. Zapraszamy na pierwszy odcinek cyklu „Wojsko od kuchni”.

 Film: Magdalena Miernicka, Michał Niwicz, Jarosław Wiśniewski

Zupa grzybowa, pierogi, a także królowe świątecznych stołów – ryby. To niektóre potrawy, które przygotowaliśmy wspólnie z żołnierzami 10 Brygady Logistycznej. Wojskowi kucharze nie tylko podzielili się z nami przepisami, z których korzystają, przygotowując świąteczne posiłki, ale zdradzili też sekrety swego fachu. Jeśli zatem chcecie dowiedzieć się co zrobić, aby ciasto do pierogów było miękkie, jak kroić cebulę, aby nie uronić ani jednej łzy oraz jak wyglądają przygotowania świątecznej kolacji dla kilkuset osób – ten cykl jest dla was.

Bohaterem pierwszego odcinka jest st. chor. sztab. Wojciech Fudali, kierownik stołówki 10 Brygady Logistycznej, który zaprezentuje, jak przyrządzić kapustę z grochem i grzybami oraz opowie o magii świąt Bożego Narodzenia w Afganistanie.

Kolejnych przepisów szukajcie na naszym profilu na Facebooku. Jeśli skorzystacie z któregoś z nich – koniecznie dajcie nam znać! Zróbcie zdjęcie potrawy, którą przygotujecie, i zamieście ją w mediach społecznościowych. Nie zapomnijcie oznaczyć posta hasztagami #ŚwiętaPZ i #WojskoOdKuchni. Smacznego!

Kapusta z grochem i grzybami – przepis na 4 porcje

Składniki:
1/2 kg kapusty kwaszonej
3–4 suszone grzybki
szklanka grochu
sól i pieprz
majeranek

Przygotowanie:
1. Groch namoczyć na noc, po czym ugotować go w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
2. Umyte i namoczone wcześniej grzyby zagotować, odcedzić. Wywar zachować.
3. Kapustę posiekać, dodać pokrojone grzybki, podsmażyć.
4. Gdy kapusta i groch będą miękkie, połączyć je ze sobą, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podgotować, dodać wywar z grzybów. Dodać majeranek. Doprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z zeszkloną na masełku cebulą i świeżym pieczywem.

Magdalena Miernicka

autor zdjęć: Jarosław Wiśniewski

dodaj komentarz

komentarze


Synteza, czyli cios w splot słoneczny Rzeszy
 
Spotkanie Grupy E5 w Polsce
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Nowe łóżka dla szpitala w Libanie
Generacje obok siebie
Turecki most nad Białą Lądecką
Żołnierze usuwają zniszczone przez wodę budynki
„Polska Zbrojna” dla Orkiestry
Nie walczymy z powietrzem
Znaki do zmiany. Ze względu na tradycję i bezpieczeństwo
Monument bezimiennego bohatera
Atak na cyberpoligonie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
„Feniks” rozwija skrzydła w Stroniu Śląskim
Na zagraniczne kursy razem z rodziną?
Na zawsze w naszej pamięci
NATO rozpoczyna nową operację na Bałtyku
Siedząc na krawędzi
Premier: bezpieczeństwo przede wszystkim!
Szef MON-u spotkał się z wojskowymi dyplomatami
Lotnicy i Bayraktary z misją w Turcji
Zawiszacy na ratunek
Bezpieczeństwo na Bałtyku
Bezpieczeństwo jest najważniejsze
Latamy, kochamy to i jeszcze nam za to płacą!
Statuetki Benemerenti przyznane po raz trzydziesty
Kwalifikacja po raz szesnasty
Wojsko gra z WOŚP-em
Dziki zachód na wschodzie II RP
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
Cztery medale biegaczki „armii mistrzów”
Czworonożny żandarm w Paryżu
To nie mogło się udać, ale…
„Popcorny” niemile widziane
Polska w gotowości
Kluczowy partner
Hub w Rzeszowie pod parasolem ochronnym
Mistrzyni Uniwersjady z „armii mistrzów”
Wielofunkcyjna koparka dla saperów
Granice są po to, by je pokonywać
Z misją wracają do Rumunii
Ratownicy pod presją czasu
Rozgryźć Czarną Panterę
Dzieci ze Stronia Śląskiego mają nowe przedszkole
Trenuj jak żołnierz
Morze ruin, na których wyrosło życie
Najnowsze Abramsy dla polskiej armii
Snowboardzistka z „armii mistrzów” najlepsza na stoku w Scuol
Roboty w Fabryce Broni „Łucznik”
Umowa dla specjalistów z Grudziądza
Żołnierze WOT-u z Wrocławia u kombatantów z Armii Krajowej
Eurokorpus na czele grupy bojowej UE
Starty na medal w short tracku, biegach narciarskich i snowboardzie
„Cel Wisła”, czyli ku starciu cywilizacji
Trump ogłasza złotą erę Ameryki
Symulator w nowej odsłonie
Zmiany w prawie 2025
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
Wojsko potrzebuje lotnisk
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Najtrudniej utrzymać się na szczycie

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO